Katalog



Jezioro Wakatipu - Nowa Zelandia

 

ALOES żel z aloesu jest gęstą, przezroczystą substancją, uzyskiwaną z miąższu liścia aloesu. Żel ten jest świetnym środkiem mającym zastosowanie w gojeniu. Badania naukowe dowodzą, że aloesowy żel oraz preparaty zawierające go, pomagają w leczeniu różnego rodzaju owrzodzeń skóry oraz oparzeń i odmrożeń Ostatnie badania dowiodły, że krem zawierający żel z aloesu pomaga w przywróceniu krążenia w skórze po odmrożeniach. Co więcej - stosowanie aloesu przyspiesza proces gojenia się ran u pacjentów, którzy poddali się zabiegowi ścierania naskórka (dermabrazja). Żel z aloesu jest opisywany w literaturze jako środek oczyszczający, antyseptyczny, przeciwświądowy, przeciwgorączkowy, odżywczy, nawilżający, rozszerzający naczynia krwionośne, oraz posiadający właściwości przeciwzapalne i promujące rozrost komórkowy. Świetnie radzi sobie z oparzeniami, problemami skórnymi, a nawet może być stosowany na bóle głowy. Miąższ z aloesu zawiera ponad 140 biologicznie czynnych składników, między innymi: Substancje mineralne – wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, żelazo, mangan, potas, chrom, miedź, german, selen.

Witaminy – wszystkie z grupy B (w tym również B12, co jest absolutnym ewenementem w świecie roślin), witamina C, E, beta-karoten, kwas foliowy.

Aminokwasy – dziewięć z dziesięciu tzw. podstawowych aminokwasów dietetycznych: alanina, cystyna, kwas glutaminowy, prolina, hydroksyprolina, seryna, tyrozyna. Nienasycone kwasy tłuszczowe – kwasy linolowy, linolenowy, myristilowy, kaprylowy, palmitynowy, stearynowy. Substancje działające przeciwbólowo – lupeol (naturalny kwas salicylowy), mleczan magnezowy, izobarbaloina (wykazuje cechy silnego, naturalnego antybiotyku). Substancje o działaniu przeciwzapalnym – bradykinaza, betasitosterol, kampesterol, kwas salicylowy.

Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – kwas cynamonowy, kwas salicylowy, kwas chryzofanowy, aloemodyna. Pochodne antrachinonowe – aloeemodyna (posiada właściwości bakteriobójcze), barbaloina, izobarbaloina (ma silne właściwości przeciwbólowe), antracen, antranol, kwas aloetynowy, estry kwasu cynamonowego (właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze), kwas chryzopranowy (pełni funkcję grzybobójczą przede wszystkim w jelitach) i rezistannol.

Enzymy – amylaza, bradykinaza, karboksypeptydaza, katalaza, celluoza, lipaza, proteaza, saponina, peroksydaza, alliaza, zasadowa fosfataza, fosfataza, fosfokinaza.

Ligniny – substancje, których podstawowym składnikiem jest celuloza. Wielu badaczy wiąże ich obecność w miąższu aloesowym ze znakomitymi zdolnościami penetracyjnymi aloesu w głąb ludzkiej skóry. Saponiny – związki z grupy glikozydów, których miąższ aloesowy zawiera około 3%. Mają działanie odkażające.

Cukry – monosacharydy: glukoza, fruktoza, mannoza; polisacharydy: acemannan, polimannozy, glukomannozy; acetylowane pochodne cukru: acetylomannozy oraz niezwykle liczna grupa tak zwanych mukopolosacharydów.

Z wyjątkiem osób uczulonych na aloes, stosowanie żelu miejscowo jest absolutnie nieszkodliwe. W przypadku poważnych oparzeń, pomoc lekarska jest niezbędna. Żel z aloesu nie powinien być stosowany w przypadkach groźnych poparzeń, ponieważ hamuje on proces gojenia.

Benzofenon (Benzophenone-3) organiczny związek chemiczny stosowany w filtrach przeciwsłonecznych.

Elastyna (elastyna morska) - białko występujące w skórze będące wraz z kolagenem podstawowym składnikiem włóknistej tkanki łącznej. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewniając jej odpowiednią elastyczność i rozciągliwość. Wykazuje działanie nawilżające. Ze względu na obecność elastyny, tkanki w nią obfitujące po rozciągnięciu lub ściśnięciu odzyskują swój pierwotny kształt i wielkość (np. skóra). Elastyna morska otrzymywana jest poprzez specjalną hydrolizę tkanki łącznej ryb.

Teleosten. Zastępuje elastynę zwierzęcą. Zwiększa elastyczność skóry, wzmacnia włókna podporowe skóry.

Gliceryna jest to dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Gliceryna stosowana w produktach Merino otrzymywana jest z surowców roślinnych (tzw. gliceryna roślinna).

Hipoalergiczny w przypadku kosmetyków oznacza to, iż producent nie zastosował składników z grupy często alergizujących i przez to minimalizuje ryzyko wystąpienia alergii.

Kolagen główne białko tkanki łącznej. Posiada ono bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia. Kolagen to białko młodości. W młodym organizmie jest produkowany stale, jednak po 25. roku życia proces ten zaczyna stopniowo zanikać. Gdyby chcieć opisać kolagen obrazowo, można powiedzieć, że to różne rodzaje sprężystego, odpornego na rozciąganie kleju, który spaja kości i tkanki, jest głównym składnikiem ścięgien, odpowiada też za elastyczność i napięcie skóry. Osłabienie włókien kolagenu powoduje powstawanie zmarszczek starczych. Przy niedoborze kolagenu pojawiają się starcze zmiany ciała: zmarszczki, przebarwienia, cellulitis, suchość skóry, matowienie paznokci i włosów. Włókna kolagenowe są głównym składnikiem budulcowym skóry, stanowiąc około 72% jej suchej masy. Cechuje je rozciągliwość i oporność na urazy mechaniczne. Od kondycji włókien zależy wygląd zewnętrzny skóry. Wraz z wiekiem, a także pod wpływem czynników środowiskowych, między innymi promieniowania ultrafioletowego stają się kruche. Przejawia się to utratą jędrności i młodzieńczego wyglądu. Włókna sprężyste tworzą siatkę oplatającą włókna kolagenowe.

Lanolina to wosk chroniący wełnę owiec przed zamoczeniem. Lanolina ma bardzo dobre własności pielęgnacyjne, ze względu na podobny skład do warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Ponadto jest naturalnym emulgatorem. Nie rozpuszcza się w wodzie, lecz jest w stanie wchłonąć jej dwukrotną ilość w stosunku do swojej wagi tworząc stabilną emulsję W/O (woda w oleju). Od dawna znane są jej właściwości jako środka oczyszczającego, wygładzającego i natłuszczającego. Dobrze przenika w głąb skóry reguluje gospodarkę wodną, zmiękcza naskórek oraz zmniejsza szorstkość skóry. Lanolina jest emulgatorem przeznaczonym do skóry bardzo suchej i suchej. Lanolina jest surowcem, który od niepamiętnych czasów stosowany był do pielęgnacji. Historia lanoliny rozpoczyna się wraz z historią hodowli owiec. Gdy dla owcy zbliża się czas strzyżenia, gruczoły łojowe odkładają na wełnie zwierzęcia grubą warstwę naturalnego tłuszczu, który chroni je przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak słońce, wiatr czy deszcz. Tłuszczopot ten wyodrębniany jest podczas prania wełny przed jej dalszym przerobem. Odzyskanie tłuszczu ze ścieków pralnic stało się początkiem przemysłu lanolinowego. Tłuszcz pozyskuje się tu w postaci emulsji O/W. Lanolinę oddziela się od wody przez odwirowanie i dzięki następnym operacjom prania i oczyszczania uzyskuje się materiał nadający się do celów kosmetycznych. Lanolina stanowi bursztynowo-złotą, mazistą substancję o swoistym zapachu. Topi się ona w temperaturze 36-42°C. Zaliczana jest do grupy wosków, ponieważ jej głównymi składnikami są estry i poliestry wysokocząsteczkowych alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolnych alkoholi i steroli oraz śladowej ilości kwasów i węglowodorów. Należy pamiętać, że lanolina podobnie jak każdy produkt naturalny może w znaczny sposób różnić się składem procentowym poszczególnych składników. Ze składników lanoliny na szczególną uwagę zasługuje wydzielana z niej frakcja alkoholowa, którą określa się mianem alkoholi lanolinowych lub eucerytu. Największą część tej frakcji stanowią sterole, w których dominujący udział ma cholesterol, naturalny czynnik natłuszczający warstwy rogowej skóry ludzkiej. Układ ten jest powszechnie cenionym składnikiem wielu kremów i maści. Lanolina jest cenionym środkiem zwilżającym i dyspergującym. W niewielkich ilościach lanolina stosowana jest jako środek przetłuszczający w mydłach i w wyrobach zawierających detergenty syntetyczne, gdzie zapobiega ich wysychaniu i pękaniu. Od dawna znane są jej właściwości jako środka oczyszczającego, wygładzającego i natłuszczającego. Ze względu na te cechy lekarze dermatolodzy i kosmetolodzy stosują ją jako bazę lub nośnik w maściach, kremach, balsamach, materiałach opatrunkowych. Lanolina zajmuje czołową pozycję spośród naturalnych układów regulujących gospodarkę wodną skóry i zmiękczających naskórek. Naturalnym czynnikiem zmiękczającym skórę ludzką jest łój, który odgrywa istotną rolę w procesach regulacji jej wilgotności. Elastyczność normalnej, zdrowej skóry zmniejsza się w wyniku utraty wody, przez co staje się ona popękana i szorstka. Środki zmiękczające skórę nie tylko zapobiegają temu zjawisku ale także mogą ponownie nawilżać skórę, utrzymując jej prawidłowy bilans wodny. Chociaż lanolina różni się pod względem chemicznym od łoju i spełnia u owcy inne zadanie, to jednak już w czasach starożytnych stosowano ją w jego zastępstwie. Działanie lanoliny na skórę jest wielokierunkowe: działa ona jako smar w pęknięciach warstwy rogowej dzięki czemu powoduje gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry, tworzy na powierzchni skóry film, dzięki czemu zmniejsza się odparowywanie wody z naskórka o około 20%, zatrzymuje wodę w pobliżu powierzchni skóry, wykazuje dużą zdolność penetracji, dobrze przenika w głąb naskórka. Łuszczenie naturalny cykl odnowy najbardziej zewnętrznej warstwy skóry, czyli naskórka, trwa około 28 dni. Komórki naskórka przez dwa tygodnie przesuwają się ku powierzchni skóry do najwyżej położonej warstwy zwanej rogową. Przez kolejne dwa tygodnie warstwy komórek położone najbliżej powierzchni zaczynają ulegać odwodnieniu, zrogowaceniu, aż wreszcie całkowicie obumierają. Skóra pozbywa się martwych komórek w sposób stopniowy, w procesie naturalnego złuszczenia, które występuje, gdy kolejne przesuwające się ku górze komórki „wypychają” te położone przy powierzchni skóry. Zbyt dużo zrogowaciałych komórek naskórka sprawia, że skóra jest szorstka i wydaje się poszarzała. Słabo wchłania również wszelkie stosowane kosmetyki pielęgnacyjne. W celu usunięcia martwych komórek naskórka, wygładzenia i rozjaśnienia skóry stosuje się peelingi (z ang. peel – złuszczać, skrobać).

Olej jojoba jest z chemicznego punktu widzenia płynnym woskiem. Ma kolor żółty i jest bezzapachowy. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje i ma nieograniczoną datę ważności. W odróżnieniu od innych olejów roślinnych olej jojoba zawiera niewiele trójglicerydów. Składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Olej jojoba zawiera dużo witaminy A, która wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry, witaminę E, która przyspiesza regeneracje skóry i spowalnia proces starzenia się, witaminę F, która działa immunostymulujaco na skóre i cały organizm. Ponadto olej jojoba zawiera 8% wody, 10% cukru, ponad 10% błonnika pokarmowego, 30% aminokwasów, nienasycone woski i kwasy tłuszczowe. Ponieważ krzewy jojoba rosną z dala od centrów przemysłowych, żeby nie powiedzieć z dala od cywilizacji, olej jojoa charakteryzuje się idealną wprost czystością, nie zawiera pestycydów i innych substancji trujących.

Olej kokosowy zwany masłem kokosowym, otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Polecany do skóry suchej i pękającej, dojrzałej, uszkodzonej przez słońce. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające.

Olej migdałowy pozyskiwany poprzez wyciskanie pozbawionych miąższu pestek Prunus amigdalus chilsis (migdałów słodkich). Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu oleinowego oraz linolowego. Wykazuje działanie pielęgnacyjne i wygładzające. Zalecany do stosowania w preparatach do wszystkich rodzajów cery, ale szczególnie suchej, starzejącej się. Wspaniałe żródło witaminy B, która zatrzymuje wodę w naszej skórze i zapobiega jej wysuszeniu i odwodnieniu; pobudza oddychanie komórkowe, w swoim składzie ma także witaminę D, która chroni skórę od negatywnych czynników atmosferycznych.

Omega 3 wielonienasycony kwas tłuszczowy. Kwasy Omega-3 zapobiegają utracie wody, redukują zaczerwienienia i podrażnienia skóry, odbudowują naturalną powłokę hydrolipidową, utrzymują właściwy poziom nawilżenia i nadają uczucie komfortu. Braki Omega –3 pojawiają się w przypadku nadmiernej suchości skóry, łuszczycy, egzemy, nadwrażliwości skóry, podatnej na reakcje alergiczne. Substancje te niezbędne są do produkcji naturalnej bariery tłuszczowej skóry.

Placenta w kremach firmy Merino to wyciąg z łożyska młodych nowozelandzkich jagniąt. Placente ceni się ze względu na wysoką zawartość witamin A, C, E, B2, B12, kwasu foliowego,aminokwasów, enzymów, biopierwiastków i innych substancji biologicznie czynnych. Jej działanie polega na stymulacji oddychania komórkowego w naskórku. Wzmaga oddychanie komórkowe a co za tym idzie metabolizm tkankowy, zwiększa odporność i ukrwienie tkanek, przyśpiesza gojenie się ran, owrzodzeń skóry. Stosowanie kremów z wyciągiem z Placenty zmniejsza suchość skóry, wygładza zmęczoną, zwiotczałą skórę zwiększając jej ukrwienie. Placenta pobudza odnowę skóry pomarszczonej i zniszczonej przez słońce.

Propolis to tak zwany kit pszczeli, lepka substancja żywiczna o barwie żółtej, zielonej lub brunatnej charakteryzująca się przyjemnym, aromatycznym zapachem. Wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki kitowi pszczoły, jako jedyne spośród owadów, wolne są od wszelkich bakterii i wirusów. Do składników decydujących o jego własnościach należą między innymi kwasy organiczne, flawonoidy, witaminy, enzymy, białka i aminokwasy, węglowodany. Skuteczny w leczeniu stanów zapalnych i ropnych skóry. Ekstrakty wykazują działanie znieczulające i antyutleniające. Regenerują uszkodzoną skórę, zapobiegają jej nadmiernemu przetłuszczaniu się, działają przeciwtrądzikowo. Stosowany w kremach, głównie przeciwzmarszczkowych, mleczkach do ciała, płynach do golenia, dezodorantach, mydłach, preparatach do pielęgnacji jamy ustnej, m. in. pastach do zębów.

Rogowacenie naskórka (keratynizacja) zaczyna się w najniższej, twórczej warstwie naskórka. Dochodzi w niej do intensywnej produkcji komórek, w których powoli odkłada się keratyna - włókniste, bardzo odporne na działanie czynników chemicznych białko.

SPF ang. Sun Protecitive Factor lub IP. Tak zwany faktor ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Oznacza stosunek ilości promieniowania ultrafioletowego powodującego oparzenie podczas stosowania filtra do ilości promieniowania powodującego taki sam stopień oparzenia bez jego zastosowania. W dużym uproszczeniu oznacza to, że np. jeżeli bez filtra u danej osoby rumień pojawi się po 20 minutach, to po zastosowaniu filtra z SPF = 15 czas ten wydłuży się do 15 x 20 minut i rumień rozwinie się wskutek przebywania na słońcu przez 5 godzin. Nie oznacza to jednak, że można przebywać bezpiecznie na słońcu zamiast 20 minut 5 godzin. Produkt s SPF 2 blokuje 50% promieniowania , SPF 15 (93,3%), SPF 30 (96,7%) a SPF 50 (98%). Ponieważ różnice pomiędzy skutecznością filtrów o SPF 15 i SPF 30 jest niewielka, uważa się. że te pierwsze mogą być podstawowymi preparatami stosowanymi w zapobieganiu słonecznego starzenia się skóry i jego konsekwencji. Zadaniem kosmetyków ochronnych jest ochrona a nie wydłużenie czasu przebywania na słońcu. SPF określa zdolność kosmetyku do ochrony tylko przed rumieniotwórczym promieniowaniem UVB. Kosmetyki o faktorze nawet powyżej 15 nie zawierające informacji o zdolności ochrony przed promieniowaniem UVA nie zapewnia odpowiedniej ochrony skórze. Powinno się używać wyłącznie kosmetyków z wyraźnym nadrukiem na opakowaniu, że chronią przed promieniowaniem UVA i UVB.

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy jest naturalnym składnikiem występującym w skórze i włosach, niezbędnym do ich prawidłowego formowania się. Przy niedoborach wit. B5 pojawia się szorstkość i łuszczenie. Prowitaminą witaminy B5 jest D-Panthenol. Prowitamina oznacza, że substancja w organizmie, a także na skórze zostaje przetworzona w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. D-Panthenol stosowany zewnętrznie przyspiesza podział komórkowy komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skóre, jest korzystny również dla skóry poparzonej. Działa na skórę leczniczo. Badania naukowe udowodniły, że D-Panthenol wnika wgłąb skóry, przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5, czyli kwas pantotenowy. Kwas pantotenowy dochodzi nawet do naczyń krwionośnych w skórze, dzięki czemu we krwi wzrasta poziom witaminy B5. D-Panthenol w kremach powoduje, że krem ma nie tylko działanie łagodzące, czy lecznicze, ale również łatwiej się rozprowadza, poza tym dzięki temu, że może gromadzić wodę powoduje nawilżanie skóry. Dzięki temu skóra jest miękka i jędrna. D-Panthenol nie jest konserwowany i nie powoduje alergii, nie jest toksyczny, nie podrażnia skóry.

Witamina C usprawnia powstawanie m.in. kolagenu tkankowego stanowiącego rodzaj rusztowania odpowiedzialnego za sprężystość i elastyczność skóry – ich postępujący wraz z wiekiem zanik to jedna z przyczyn powstawania zmarszczek. Poprawiona synteza kolagenu korzystnie oddziałuje również na stan kruchych i skłonnych do pękania naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie ważne dla skóry delikatnej i łatwo czerwieniącej się, jak też w przypadku wszystkich cer osób po 30 roku życia. Witamina C odgrywa ważną rolę w powstawaniu czynnika energetycznego ułatwiającego przebieg wielu ważnych procesów metabolicznych skóry. Najszybszy i najbardziej spektakularny efekt działania kosmetyków z witaminą C polega na poprawie kolorytu cery. Skóra jest gładsza i odświeżona. Witamina C jest doceniana w pielęgnacji cery naczyńkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie oraz substancja rozjaśniająca przebarwienia.

Witamina E wśród wielu cenionych funkcji witaminy E w organizmie, na szczególną uwagę zasługuje rola tej witaminy jako przeciwutleniacza. Jej cząsteczki wiążą wolne rodniki, przekształcając je w obojętne dla żywych tkanek substancje, które są wydalane z organizmu. Widocznym, zewnętrznym efektem antyoksydacyjnego działania witaminy E jest ograniczenie i spowolnienie efektu starzenia się skóry, witamina ta bowiem hamuje destrukcyjne działanie wolnych rodników w organizmie (w żywych tkankach i komórkach). Ze względu na symbiotyczną aktywność związków witamin C i E, często pojawiają się one w duecie w kremach oraz innych kosmetycznych preparatach pielęgnacyjnych. Witamina E jest nie tylko substancją, składnikiem wielu kosmetyków, ale ponadto chroni erytrocyty (czerwone krwinki) podczas transportu tlenu do komórek, dzięki temu sprzyja lepszemu dotlenieniu oraz większej wydolności organizmu oraz wypełnia szereg innych funkcji. Wolne rodniki powstające w skórze pod wpływem naświetlania promieniami słonecznymi mogą powodować nie tylko podrażnienia i oparzenia słoneczne, a w konsekwencji przyspieszony proces starzenia skóry, ale mogą one także prowadzić do powstawania niektórych nowotworów. W efekcie skutecznej ochrony przeciwrodnikowej witamina E przeciwdziała zmianom starczym i degeneracyjnym skóry oraz chroni ją przed działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych. Stosowana miejscowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.

Złoto w oparciu o wielowiekowe tradycje medycyny naturalnej, zwłaszcza medycyny chińskiej. Działanie złota zaczęła wykorzystywać współczesna kosmetologia. Do upiększania zastosowano czynne, czyste złoto, które dzięki nowoczesnym procesom mikronizacji, pozwala na równomierne rozprowadzenie preparatów na skórze. Uzyskuje się dzięki temu wrażenie rozświetlonej, jedwabistej, pełnej blasku cery. Poprzez oddziaływanie kwasów, np. mlekowego, jako efektywnych promotorów przejścia przezskórnego, ze złota otrzymuje się formę jonową. Sól mleczan złota (jony złota) przenoszona jest do warstwy podstawnej (rozrodczej) naskórka i uruchamia mechanizmy związane z systemem jego nawilżania. Rozrost komórki może być wówczas pobudzony mechanicznie. Kosmetyki ze złotem, wzbogacone zwykle różnorodnymi kombinacjami z ekstraktami, uzyskanymi m.in. z ziół zapewniają nawilżenie skóry, usuwają przebarwienia oraz zwiększają oddziaływanie na skórę czynników bio-aktywnych. Badania wykazały wysoką skuteczność kosmetyków zawierających złoto w pielęgnacji każdego rodzaju skóry zmęczonej, z oznakami stresu czy starzenia się. To dzięki obecności złota opóźniony zostaje proces powstawania zmarszczek, a już istniejące zmarszczki ulegają znacznemu spłyceniu. Połączenie złota z substancjami uzyskanymi z ziół nie tylko poprawia nawilżenie naskórka, ale również zwiększa absorpcję aktywnych składników w głębsze warstwy naskórka. Dzięki temu uzyskujemy efekt odżywienia, poprawy kolorytu, sprężystości i złagodzenia wcześniej występujących podrażnień.