Katalog

Designed by:


LANOLINA – bogactwo natury

Lanolina to wosk chroniący wełnę owiec przed zamoczeniem. Ma bardzo dobre własności pielęgnacyjne, ze względu na podobny skład do warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Ponadto jest naturalnym emulgatorem. Nie rozpuszcza się w wodzie, lecz jest w stanie wchłonąć jej dwukrotną ilość w stosunku do swojej wagi tworząc stabilną emulsję. Od dawna znane są jej właściwości jako środka oczyszczającego, wygładzającego i natłuszczającego. Dobrze przenika w głąb skóry reguluje gospodarkę wodną, zmiękcza naskórek oraz zm niejsza szorstkość skóry. Lanolina jest emulgatorem przeznaczonym do skóry bardzo suchej i suchej.

Lanolina to surowiec, który od niepamiętnych czasów stosowano do pielęgnacji. Historia lanoliny rozpoczyna się wraz z historią hodowli owiec. Gdy dla owcy zbliża się czas strzyżenia, gruczoły łojowe odkładają na wełnie zwierzęcia grubą warstwę naturalnego tłuszczu, jaki chroni je przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak słońce, wiatr czy deszcz. Ten tłuszczopot wyodrębniany jest podczas prania wełny przed jej dalszą obróbką. Odzyskiwany w ten sposób tłuszcz dał początek przemysłowi lanolinowemu. Lanolinę oddziela się od wody przez odwirowanie i dzięki następnym operacjom prania oraz oczyszczania uzyskuje się materiał nadający się do celów kosmetycznych.


Lanolina zajmuje czołową pozycję wśród naturalnych układów regulujących gospodarkę wodną skóry i zmiękczających naskórek. Naturalnym czynnikiem zmiękczającym skórę ludzką jest łój, który odgrywa istotną rolę w procesach regulacji jej wilgotności. Elastyczność normalnej, zdrowej skóry zmniejsza się w wyniku utraty wody, przez co staje się ona popękana i szorstka. Środki zmiękczające skórę nie tylko zapobiegają temu zjawisku, ale mogą również ponownie nawilżać skórę, utrzymując jej prawidłowy bilans wodny. Chociaż lanolina różni się pod względem chemicznym od łoju skóry ludzkiej i spełnia u owcy inne zadanie,  jednak już w czasach starożytnych stosowano ją w jego zastępstwie.

Lanolina jest cenionym środkiem zwilżającym i dyspergującym. W niewielkich ilościach lanolina stosowana jest jako środek przetłuszczający w mydłach i  wyrobach zawierających detergenty syntetyczne, gdzie zapobiega ich wysychaniu i pękaniu. Od dawna znane są jej właściwości jako środka oczyszczającego, wygładzającego i natłuszczającego. Ze względu na te cechy lekarze dermatolodzy i kosmetolodzy stosują ją jako bazę lub nośnik w maściach, kremach, balsamach, materiałach opatrunkowych.

Działanie lanoliny na skórę jest wielokierunkowe:

  • Spełnia rolę smaru w pęknięciach warstwy rogowej, powodując gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry,
  • Tworzy na powierzchni skóry film, dzięki czemu zmniejsza się odparowywanie wody z naskórka o około 20%,
  • Zatrzymuje wodę w pobliżu powierzchni skóry,
  • Wykazuje dużą zdolność penetracji, dobrze przenika w głąb naskórka